100 yıllık okul binası hakkında Anıtlar Kurulu’na birdirilmediği gerekçesiyle yıkım kararı alınırken, binayla aynı tarihte yapılan okulun kapısının ise kurula bildirilip kayıt altına alındığı iddia edildi. Şimdi yıkım kararı verilen okul için nasıl bir prosedür işletileceği merak konusu oldu.

Çeşme’de geçmişi 100 yıl öncesine dayanan Namık Kemal İlkokulu binası için yıkım kararı kesinleşti. Tarihi bina için Anıtlar Kurulu’na başvuru yapılmadığı gerekçesiyle yıkım için izin verildiği iddia edildi.
İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan deprem sonrası kamu ve özel binalarında yapılan kontroller sonrası birçok binaya yıkım kararı çıkarken, Çeşme’de de bazı okullarda bu karar uygulanmıştı.
Çeşme’de yıkım kararı uygulanacak bir diğer okul da geçmişi 100 yıl öncesine dayanan Namık Kemal Ortaokulu oldu.
Çeşme’de yaşayan birçok insanın mezun olduğu ve çocukluk anılarını yaşadığı Rumlardan kalma bina Anıtlar Kurulu’nun onayı ile tarihe karışacak.
Öte yandan ilçe halkı alınan karara tepki gösterirken, tarihi binanın sadece kapısının Anıtlar Kurulu’na bildirildiği, kurulunda okulun sadece kapısını koruma altına alıp, bina için kararı alındığı iddia edildi.
‘Bina değil, kapısı Anıtlar Kurulu’na kaydettirilmiş’ iddiası
Çeşme.Tv’nin ulaştığı kaynaklar; ilginç bir bilgiyi paylaştı. İddiaya göre yıkım kararı verilen okulda, Anıtlar Kurulu’nda tek tescilli yerin giriş kapısı olduğunu belirtildi. Buna göre okul kapısı tarihi olarak kabul edilip kayıt altına alırken, aynı tarihte yapılan binanın ise kayıt altına alınmasına gerek görülmemiş. Fıkra gibi yıkım kararı
Okulda eğitim gören 450 ilkokul, 250 de 16 Eylül Okulundan gelen 700 öğrencinin ilçede eğitim veren diğer okullara yerleştirileceği öğrenildi. Ayrıca yerleşke içerisinde yer alan Anaokulu’nun ise faaliyetlerine devam edeceği belirtildi.
OKULUN TARİHİ 1882 YILLARINA DAYANIYOR
Okulun internet sayfasından yer alan tarihçesine göre;
”Okulumuz 1882-1916 yılları arasında Rum Kız Mektebi olarak eğitim vermiştir.
Cumhuriyetin ilanınıdan önce Zukur Numune Mektebi ve Çeşme Rüştiyesi olarak eğitim öğretim yapıld Cumhuriyetin ilanınıdan sonra Çeşme İlkokulu adını aldı. Vatan şairi Namık Kemal’in cenazesinin Sakız adasından Çeşme’ye getirilerek 1 gece okulda kalmasından sonra 1928 yılında Namık Kemal İlkokulu adını aldı.
1986 yılında B Blokun birinci bölümü, işteknik atölyeleri, 1987 yılıda B Blok Kaymakam Salih ŞARMAN’ın teşviki ile hayırsever tarafından yaptırıldı.
Okul müdürü lojmanı hayırsever müteahhit Fuat ATLAN tarafından yapıldı. 2. kat ve 2 lojman bloku ( 4 daire ) özel idarece yaptırılarak okul bu günkü halini almıştır. A,B,C olmak üzere 3 blok bahçe dahil 5302 m2 olup 6 adet lojmanı vardır.
Namık Kemal İlkokulu Çeşme’nin en köklü eğitim kurumu olarak eğitim vermeye devam etmektedir’ deniliyor.
FOTOĞRAF: Taner Morova arşivi
Haber: Gündemçeşme internet sitesinden alıntı yapılarak kullanılmıştır