23.8 C
Çeşme
Perşembe, Eylül 21, 2023

MAM Gemisi Çeşme’de

Bunları Okuyabilirsin

Çeşme.Tv, 2020 yılında İzmir ve çevresinde yıkıma ve can kaybına sebep olan 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası araştırmalarına Ege denizinde yoğunlaştıran TÜBİTAK MAM Araştırma Gemisine konuk oldu.

TÜBİTAK MAM Araştırma Gemisi Canlı Yayın

TÜBİTAK MAM Araştırma Gemisi Kuşadası Körfezinde 2021 yılı Haziran ayından bugüne değişik dönemlerde deprem araştırmalarını sürdürüyor.

“Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi Projesi”; TÜBİTAK desteğiyle kurulan TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi yürütücülüğünde, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle Deprem Platformu çatısı altında yürütülüyor. Proje kapsamında 24 Nisan 2022 tarihinde başlayan II. sefer araştırma çalışmalarında 1. ayak 3 Mayıs 2022’de tamamlandı. 2. Ayak ise 5 Mayıs 2022’de başladı. İTÜ, DEU, İÜ, ODTÜ, TÜBİTAK MAM ve AFAD’dan 18 araştırmacının katıldığı araştırma seferi 12 Mayıs 2022 tarihine kadar çalışmalarına devam edecek. 

1. ayakta 1000 kilometrelik veri toplandı

TÜBİTAK MAM Araştırma Gemisi marifeti ile icra edilen araştırma projesi; Kuşadası Körfezi içerisindeki tüm aktif fayların haritalanarak özelliklerinin belirlenmesi ve bu fayların ürettiği eski depremlerin tespit edilerek depremselliklerinin belirlenmesini kapsıyor. İki araştırma ayağından oluşan çalışmada, Kuşadası Körfezi’ni kesen tüm fayların görüntülendiği akustik deniz tabanı ölçümleri 1.ayakta tamamlandı. 1. ayakta 1000 kilometrelik veri toplandı.

2.ayakta ise bu fayların geçmişte üretmiş olduğu depremlerin jeolojik izlerinin tespiti için deniz tabanından graviteyöntemiyle karot örnekleri alınacak. Bu karotlarda bulunan depremler ile ilişkili jeolojik seviyeler kronolojik olarak tarihlendirilerek fayların deprem üretme riskleri ortaya konacak. 

Projeye katılan üniversitelerin yüksek çözünürlüklü oşinografik ve hidrografik ölçümler yapan cihazları tahsis ettiği, TÜBİTAK MAM Araştırma gemisinde 2000 metredeniz tabanı derinliğine kadar gravite sistemi ile karotalabilen yeni sistem kullanılıyor. Ayrıca yürütülen araştırma projesi çok disiplinli çalışmaların bir arada yürütüldüğü hem ulusal hem uluslararası sularda gerçekleştirilen ilk bilimsel araştırma projesi olma özelliği taşıyor.

- Advertisement -spot_img

Daha fazlası

- Advertisement -spot_img

En son okunanlar

%d blogcu bunu beğendi: